Velkommen til iDebatten om rigsfællesskabet

Nauja Lynge

Nauja Lynge

Vi har udarbejdet en interaktiv debatplatform – en iDebat – hvor sjove, svære og vigtige emner om rigsfællesskabet kan debatteres i øjenhøjde.

Hvilke krav kan vi stille til hinanden? Hvilke emner kan vi tage op, og hvordan ønsker vi, dialogen skal være?

Sådan debatterer du

I iDebatten har du mulighed for at give din mening til kende om artikler, interviews m.m. Når du ser debatlogoet "Sig din mening", kan du skrive og debattere, hvis du er logget på din Facebookkonto. Typisk vil du finde denne debatmulighed nederst på siderne.

Du vil også kunne deltage i debatten på vores facebookside Rigsfællesskabet til debat.

Du kan tage del i debatten på siderne i denne udgivelse samt på udgivelsens Facebook-side Rigsfællesskabet til debat.

Du kan tage del i debatten på siderne i denne udgivelse samt på udgivelsens Facebook-side Rigsfællesskabet til debat.

Fællesskab

Hvis man ser bort fra det årlige bloktilskud på 3,6 milliarder kroner, det fælles forsvar, den fælles udenrigspolitik og den fælles interesse for undergrunden, hvad er det så, der knytter Danmark og Grønland sammen i et rigsfællesskab? I Grønland bor der 56.000 mennesker, og i Danmark bor der 5,6 millioner mennesker, hvoraf de færreste nogensinde har sat deres ben i Grønland. De geografiske forskelle mellem Danmark og Grønland er store, og man kan ved første øjekast undre sig over, hvad de to lande har til fælles. Svaret ligger gemt i fortællingerne fra en fælles historie, der rækker mere end 300 år tilbage i tiden. Fortællinger om kolonisering, missionærer, ekspeditioner, sprog, hjemmestyre og selvstyre, venskab og familier, som er flettede ind i hinanden på kryds og tværs – alt det er en del af rigsfællesskabet.

Et ligeværdigt samarbejde

Med iDebatten siger vi ja til rigsfællesskabet, fordi vi tror på, at det har en værdi, der ligger ud over bloktilskud og geopolitik. Og fordi vi tror på, at 300 års samhørighed kan skabe grundlaget for et frugtbart og ligeværdigt samarbejde. En dialog om rigsfællesskabet skal foregå på et oplyst grundlag, hvor emner som identitet, nationalfølelse, selvstændighed, uran og socialt ansvar kan debatteres sagligt og i en god tone. iDebatten foregår på en online og dynamisk platform, som giver plads til at stille de svære og vigtige spørgsmål om relationen. Ingen politikere, ministre eller meningsdannere har alene retten til at stille de svære spørgsmål om identitet, sprog, kultur, olie eller mineraler og sætte standarden for retorikken. Det er vores alle sammens ret.

Værdien af et rigsfællesskab

Det er et tegn på et sundt demokrati, når der bliver sat spørgsmålstegn ved tingenes tilstand. Fordomme og uvidenhed danner ofte grundlaget for en debat om den dansk-grønlandske relation. Rigsfællesskabet skal give plads til udvikling, debat og uenigheder, og man skal turde stille krav til hinanden og tage bladet fra munden om de problemer og udfordringer, som eksisterer. Værdien af et forpligtende, oplyst og samarbejdende rigsfællesskab har ingen endnu set resultaterne af. Med udgangspunkt i en stor kærlighed til begge mine hjemlande, Grønland og Danmark, ønsker jeg at skabe en konstruktiv debat, der kan bygge bro mellem mennesker. Jeg håber, at vi samtidig kan højne vidensniveauet om vores forbindelser – og ikke mindst om vores fælles historie og fremtid. Med denne iDebat kan vi sammen gå på opdagelse og skabe et levende rum, hvor vi kan debattere og lære hinanden bedre at kende. Det er min nysgerrighed efter selv at blive klogere på denne relation, der er min drivkraft i projektet.

12 skarpe interviews med folk med stor viden om Grønland, og som har noget på hjertet, når det gælder rigsfællesskabet. Vi har spurgt unge grønlandske politikere og drevne danske meningsdannere samt en færøsk lagmand. Gå på opdagelse i vores interviewbase

12 skarpe interviews med folk med stor viden om Grønland, og som har noget på hjertet, når det gælder rigsfællesskabet. Vi har spurgt unge grønlandske politikere og drevne danske meningsdannere samt en færøsk lagmand. Gå på opdagelse i vores interviewbase

I iDebatten får du en enestående mulighed for at tage på en rejse i vores Rigsfællesskab. 12 interviews og en række artikler danner grundstammen for dette interaktive og levende univers, der løbende bliver udbygget med medieindhold, billeder og tekst.

Vi har krydret iDebatten med masser af billeder, fakta og tidslinjer, så du nemt og hurtigt kan få et overblik.

På udvalgte sider kan du kommentere artiklerne og de forskellige interviews og deltage i debatten om Rigsfællesskabet. Nederst i højre hjørne kan du få adgang til iDebattens Facebook-side, hvor også nye opdateringer bliver postet.

Velkommen til Rigsfællesskabet. Det er din stemme, der tæller!

De ti centrale spørgsmål i debatten om rigsfællesskabet

12 personer er blevet interviewet, og de er blevet stillet de samme 10 spørgsmål. Gå opdagelse i iBogen og se, hvad de har svaret på de enkelte spørgsmål - eller se de fulde interviews.

  1. Er Grønland Danmarks Afrika?
  2. Har Grønland fået et helle?
  3. Er den fælles forhistorie vigtig?
  4. Er der en kommunikationskløft?
  5. Hvad kan Grønland gøre for Danmark?
  6. Er den danske forbindelse en klods om benet på Grønland?
  7. Skal Grønland lære at stå på egne ben?
  8. Hvad sker der, hvis Danmark vender Grønland ryggen?
  9. Er det et udtryk for ligegyldighed, at danskerne har den holdning, at Grønland selv må bestemme, om de vil være med i Rigsfællesskabet?
  10. Har vi en vision for rigsfællesskabet?

Sig din mening

ISBN: 9788761661425. Copyright forfatterne og Systime A/S 2018